Tukar HDD

zzz

Pegi data center utk tukar hard disk pada salah satu server yang tiba2 hard disk backup dia kong tanpa membuat sebarang isyarat atau memberi amaran. Lalu aku pon pergi la pada waktu yang biasa iaitu waktu orang blk pejabat. Kenapa pilih waktu ni ? sebab waktu ni orang tak ramai sangat jalan bisnes atau visitor pada website tak terlalu tinggi.

Kalau tukar time kemuncak orang tengah ramai masuk website nanti mesti ramai pelanggan yang memekik walaupun kadang2 hanya nak reboot server yang hanya memakan masa 4 minit.

Nak dijadikan cerita lepas siap tukar hard disk server tu tak nak hidup terus. Godek punya godek rupanya power supply dia dah mati. Rasa agak selamat dan bernasib baik ada spare dalam rak yang lain. Cepat2 tukarkan power supply dan hidupkan server.

Alhamdulillah berjaya melakukannya dengan hanya satu komplen dari pelanggan yang perasan server tu not respond.

photo

Dah selesai angkat server dan hidupkan server, dapat pulak santapan yang menyelerakan. nyum2. Tapi bila tengok status kat FB rupanya housemate aku kelaparan. Cepat2 blk dan teman dia makan plak hehe.

Kerja bertimbun

cop

Haish cuti lama2 now kerja dah bertimbun nak kena wat. Nasib baik bukan urgent boleh buat dengan tenang tanpa stress sambil mengunyah biskut yang ada kat office.

Terima kasih dekat bos sebab selalu beli biskut letak kat office. Next song please đŸ˜€

Birthday

photo

Dah lama dah lepas birthday aku. Tapi saja nak update because teruja dapat sambutan dari staff dan bos kat office walaupun aku baru je masuk keje kat situ dalam sbln. Aku pon tak pernah mentioned pasal tarikh birthday. But then dapat juga sambutan birthday. You guys mmg awesome!

935180_467458813328729_1608008207_n

Yang atas nie plak kek yang wife aku bg masa tepat jam pukul 12 tu. Tapi sian kat dia sbb lepas aku tiup lilin aku terus tdo.. Sorry sayang sebab ngantuk sangat masa tu.

Buat Resume Mudah

windows-laptop

Bagi orang diluar sana atau sapa sahaja yang mencari kerja dan baru nak buat resume mungkin boleh cuba la perisian ni. Aku sendiri belum cuba sebab takde rasa nak buat resume lagi.

So sapa2 yang cari contoh resume boleh la cuba dulu untuk download software nie dan buat resume sendiri tanpa copy dari kawan2

http://www.careerigniter.com/resume-builder/

Tiada Lagi Yahoo! Mail Classic

geekinsider_yahoo

Buat pengguna yahoomail yang masih lagi menggunakan interface classic tu jangan terkejut kalau skrg ni bukak2 dah guna interface baru. Aku sendiri pun dah lama tak guna yahoomail sebab aku lebih selesa guna gmail.

Apa2 pon bergantung la pada individu sebab masing2 ada citarasa masing kan ?

Heyaaaaaaa

new_blog_ad

Dah lama dah tinggal blog. Since sekarang aku rasa byk masa terluang so boleh la start blog baru dan merapu meraban kat sini. Takde pembaca pon takpe. At least boleh la nak tulis apa yang patut kat sini and terasa blog kali nie nak cuba utk share info2 ilmiah sket

1 2 3