JBIX Peering Forum 2019

Since company aku kerja dah buat banyak perubahan infra / network dan lain2. Aku dapat banyak peluang untuk explore benda baru dalam kerjaya. Ini adalah conference pertama aku pergi dan dapat jumpa orang2 hebat dari serata dunia seperti Cloudflare / Linode / Hurricane Electric dan macam2 lagi orang.

Banayk ilmu juga boleh jumpa dengan orang2 hebat ni. Insyaallah kalau ada kesempatan aku join lagi dengan dorang!

My Fedora ISO USB Windows

salah satu benda yang agak memeningkan kepala buat masa sekarang untuk buat bootable USB untuk windows.

Kadang2 sampai crash usb aku. and pernah juga sampai motherboard hangus terbakar haha.

Kalau dekat ubuntu / debian base. Aku guna bootiso untuk bootable windows. Amat mudah dengan satu command je

Untuk more info korang boleh ke github bootiso

https://github.com/jsamr/bootiso

Ini pulak code untuk rujukan aku sendiri. Tapi kalau ada orang yang boleh boot guna command ni pon bagus juga untuk aku kongsikan

sudo woeusb --tgt-fs NTFS --device ~/Downloads/Win10_1909_English_x64.iso /dev/sdc

Sila tukarkan /dev/sdc tu kepada usb drive korang ya!